Oorsprong

De courgette komt van oorsprong uit Midden-Amerika, uit het grensgebied van Mexico en Guatemala. Nadat ze via Spanje naar Europa waren gekomen, bleken ze ook in onze streken uitstekend te groeien. Met name in de Italiaanse keuken (heerlijk bij pasta's) waren ze al snel niet meer weg te denken. Tegenwoordig zijn courgettes in vrijwel alle landen rond de Middellandse zee een onmiskenbaar ingrediënt voor vele beroemde gerechten. In Nederland worden ze al veertig jaar geteeld. De courgette is familie van onder andere de pompoen, de komkommer en de augurk. In Italië en Duitsland zijn de courgettes bekend onder de naam zucchini. In Amerika noemt men deze vruchtgroente squash.

Plant
De courgette plant bloeit met prachtige gele bloemen. De mannelijke bloem bestaat uit een steeltje en een bloem. De vrouwelijke bloem bestaat uit een kleine courgette, het vruchtbeginsel, met daaraan een bloem. Deze bloem noemen we de Courgette Fleur. Vanuit deze bloem kan de courgette groeien.

De Courgette Fleur wordt echter ook als delicatesse geoogst en gegeten. De bloemen van de courgetteplant openen zich maar één keer. De bloem opent zich zeer vroeg en sluit zich weer rond tien uur 's ochtends. De Courgette Fleur wordt daarom 's ochtends heel vroeg geoogst. De bloem wordt direct per stuk in een flowpack verpakt om de houdbaarheid zo lang mogelijk te garanderen. De houdbaarhei0d van de Courgette Fleur is - mits gekoeld bewaard - tussen de 4 en 6 dagen.

Als de Courgette Fleur niet geoogst wordt dan moet de bloem bestoven worden om uit te kunnen groeien tot een vrucht. Ook dit moet gebeuren in het korte tijdsbestek van de bloei. Voor de bestuiving worden bijen ingezet. Zij brengen het stuifmeel van de mannelijke naar de vrouwelijke bloem. Als de bestoven Courgette Fleur niet geoogst wordt dan valt de bloem er af en groeit het vruchtbeginsel uit tot een courgette.

Tijdens de groei kennen we verschillende maatsorteringen, dit zijn Mini, Midi en een standaard formaat courgette. De uitgroei van bloem tot een vrucht van 350 gram is in de zomer ongeveer 5 dagen. In het voor en najaar loopt dat op naar 8 dagen. Er staan twee teelten per jaar. De voorjaarsteelt wordt begin januari geplant. De eerste oogst is na vier weken en loopt door tot half juli. De planten worden dan verwijderd om plaatst te maken voor de najaarsteelt. Deze wordt begin augustus geplant en loopt door tot begin december. Om in de zomer toch door te kunnen leveren wordt op een tweede bedrijf een zomerteelt gezet. Op deze manier kunnen we van begin februari tot begin december product leveren.

Smaak
Het vruchtvlees van de courgette is steviger dan dat van aubergines en minder waterig dan dat van komkommers. De zachte pitjes van de courgette zijn eetbaar en de courgette hoeft niet geschild te worden. De courgette heeft een vrij neutrale smaak en bevat veel ijzer en vitamineC. Verrassende smaak effecten worden bereikt door het toevoegen van (verse) kruiden. De courgette is uitstekend geschikt voor zowel warme als koude toepassingen, zoals roerbak- en stoofschotels, ovengerechten en salades ( zie de recepten pagina).
De Courgette Fleur en de Mini en Midi courgette kunnen gebruikt worden bij allerlei culinaire variaties in voor-, hoofd- en nagerechten.

Kwaliteit en Milieu
De courgette wordt biologisch geteeld op basis van het Eurep Gap Zorgsysteem. Dit Zorgsysteem garandeert dat het gewas op natuurlijke wijze beschermd wordt tegen ziekten en plagen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van allerlei nuttige insecten zoals sluipwespen en roofmijten. Tevens is de teler verplicht een registratie bij te houden van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en energie. Deze registratie en de teelt worden regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke controle instanties.